http://www.ggsdata.se
Home   News   Forum   Gallery   
Search 
Login




 


 Log in Problems?
 New User? Sign Up!

Navigation

Online
Currently no members online:)

You are an anonymous user. You can register for free by clicking here
There are 1 unlogged users online !

Latest Web Links

Latest Downloads

Kort recension av Pegasos

Denna lilla genomgång baseras på mina erfarenheter med min Pegasos BetaTester-II). Tänk på att denna första anblick baseras just på detta testkort, då slutprodukten bör skilja sig något när den blir tillgänglig.

Jag har använt min Pegasos sedan oktober förra året och jag är mycket förtjust i den. Mina planer att skaffa mig en AmigaOne och OS4 är inte uteslutet, men då denna maskin inte fanns tillgänglig vid denna tidpunkt var detta valet det enda.

Hastigheten på 68k-emulatorn är otrolig, dessutom så är de bifogade MUI-klasserna PPC-baserade så hela systemet är underbart snabbt att använda. Då systemet till maskinen är väldigt ungt så fanns det en del "barnsjukdomar" i början, men utvecklarna av MorphOS är mycket snabba med att fixa eventuella problem som testare hittar så uppdateringar finns nästan omedelbart. Jag har inte börjat porta några av mina projekt, men kommer snart att göra det. Den största anledningen till att jag inte gjort det än, är att emulatorn är så snabb att jag inte behöver råkraften hos PPCn för tillfället. Mina nuvarande program är inte så krävande.

Jag är till 100% nöjd med min maskin och ångrar inte att jag skaffade den. Det känns som första gången jag rörde min Amiga 500 '91, det är oslagbart. Jag har ett ATI Radeon 9000 (128 MB minne) i datorn och det är väl lite väl kraftigt, men det är trevligt att kunna använda vanliga PC-expansioner som är lättillgängliga och inte så dyra som de gamla Amiga-korten var.

Första intrycket och installationen

Jag fick mitt kort från GGSData (Sverige) sent i Oktober 2002. Det fanns ingen riktig dokumentation med, bara en lapp som visade kontaktpositioner på moderkortet (ström-lampa, IDE-port t.ex.). Men som jag sa tidigare, var och är detta ett test-kort och inte slutprodukten.

Hur som helst började jag med att installera kortet i min ATX-tower och då moderkortet är riktigt litet (micro-ATX) så var det lätt att handskas med. Vanligtvis kan det vara krångligt att installera moderkort i en trång ATX-låda, men här var det inga problem alls. En sak jag störde mig på var att det var en enda kontakt (liknande diskettstations-kontakten) som innehåller alla kontakter för Power LED, Reset, Power-On osv. Grejen är att kontakten för Power LED är vanligtvis bredare än 2 pins och passade därför inte, så jag var tvungen att byta ut kontakten på kabeln för att få den att passa. Förhoppningsvis kommer detta att åtgärdas i slutprodukten. Efter den lilla modifieringen av min kabel, kopplade jag in min hårddisk (80GB) och en 256MB DIMM och ett billigt SIS326 grafikkort. Sedan slog jag på datorn och där var det, Pegasos firmvare som jag hade väntat så ivrigt på att få se.

In for CDn och den försökte starta upp, men när systemet skulle starta desktopen, hände ingenting. Det var lite konstiga grafikfel på firmware-skärmen på sin höjd, men det var allt. Jag fick aldrig MorphOS att starta ordentligt till att börja med, men sen fick jag reda på att jag behövde registrerat DIMM-minne för att det skulle fungera ordentligt. Efter lite konsulterande med Gunne från GGSData, fick jag reda på att han hade lite minne som inte var registrerat men som fungerade med Pegasosen, så jag beställde det och samtidigt ett Radeon 9000 för att vara säker på att allt skulle fungera. Jag köpte grafikkortet också eftersom jag inte visste om grafikfelen berodde på minnet eller det billiga grafikkortet.

Senare fick jag reda på att problemet med minnet låg i MAI's Articia krets. Det var väldigt petigt med vilken sorts minne man kunde använda med det. Detta borde vara ett problem med A1 också, är jag rädd för. Såvida inte de fått tag i en uppdaterad version av kretsen.

Men efter jag fick mina nya saker fick jag det att fungera på en gång och det fungerar fortfarande (eftersom jag skriver denna texten på det).

MorphOS och Ambient

CDn innehöll det grundläggande MOS-systemet och genom att använda de verktyg som följde med partitionerade jag hårddisken och installerade MOS på den. Nu ville jag prova hur snabbt systemet startade upp, och jag måste säga att jag verkligen var imponerad. Mindre än 4 sekunder så var desktopen uppe med alla bakgrundsbilder och sånt. Detta var en härlig känsla att se, måste jag bara säga. Vid installationstillfället var Ambient, som är MOS fönsterhanterare inte så utvecklat och saknade mycket, så jag installerade Directory Opus Magellan som jag är van vid från min Amiga. För att få allt att fungera som vanligt, behövs en del saker från AmigaOS. Gamla saker som ARexx och liknande tog jag därför och installerade på systemet och det fungerade mycket bra. Ett problem var att MultiView inte visade AmigaGuide-dokument korrekt (med datatypen i AOS3.9). Detta löste jag genom att kopiera den från CDn till AOS3.5.

Mjukvara

Det första jag provade efter detta var AmigaAMP och vad underbart det var att kunna lyssna på MP3-filer i 16-bit istället för Paulas 14-bit som jag var van vid. Jag ville också kunna spela MOD-filer, men jag upptäckte att ingen av spelarna jag provade fungerade utan ett riktigt CIA-chip som sitter i en vanlig Amiga. Men sen fick jag tag i en MOS-portning av UADE (Unix Amiga Delitracker Emulator) och var tillbaka i himlen igen =)

Det var nu dags att prova mitt TV-kort med Visionary (mjukvara för TV-kort), men eftersom drivrutinen för Radeon inte stöder Overlay så fungerade det inte. Det identifierade dock mitt kort korrekt (Win-TV). Vet inte om det är anledningen till att AMP bara visar ett svart fönster men spelar ljudet. Moo-Vid PPC fungerar fint, men det har inte AHI-stöd än så det är inte så kul att använda för tillfället, men utvecklaren sa till mig att han arbetar på det. FroggerNG är ganska trevligt dock, det spelar DivX-filer som inte ens XINE på min Linux-dator klarar och XINE är mycket mer kompatibel än MP (Micro$haft's) är så =) Sen gick jag vidare med att prova några ritprogram. Personal Paint beter sig inte som det ska, men det beror antagligen på att det "bangar hårdvara". TVPaint fungerar fortfarande utmärkt och mitt nyinköpta fxPaint är som en dröm att använda. Alla MUI-applikationer är numera riktigt snabba eftersom MOS har en PPC-native version av MUI (V3.9).

En WarpOS-emulator är inbyggd i MOS, så alla WOS-program jag använde tidigare fungerar också, med ett undantag och det är WOS-versionen av jpeg.library (Använt av PhotoPholio). Kanske en del annat inte fungerar också, men de program jag använder fungerar bra.

Spel

Jag är inte mycket till spelare, men jag har provat Crossfire-II, QuakeMOS och Birdieshoot och inget har hängt datorn, så jag måste säga att det är ett ganska stabilt system för att vara för betatestare.

Sammanfattning

För att sammanfatta det hela, är jag mycket nöjd med min maskin även om jag hade en del problem att få igång den till att börja med. Och det kan vara ett bra tips till alla som vill köpa ett Pegasos. Köp ett komplett system, eller åtminstone med minnes-moduler du vet till 100% fungerar med systemet. Kanske kan jag komplettera denna recension lite mer vid senare tillfälle, men jag hoppas ni har fått lite information som kan vara till nytta.

Svensk översättning av Anders Ericsson

An english version of this review is available here !


Added:  Wednesday, March 24, 2004
Reviewer:  Stefan Blixth
Score:
hits: 8266

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.
The comments are property of their posters, all the rest © 2004-2012 by pegasos.org

backend|avantgo